post

Британският стартъп за биомиметично (biomimetic) инженерство Animal Dynamics конструира микродрон с криле, вдъхновени от крилете на морското конче. Проектът, който е започнал през юни 2015 г., е финансиран с 1.5 милиона паунда от Министерството на отбраната на Великобритания, чрез неговата Лаборатория за отбранителни науки и технологии.

Миналото лято компанията премина от проучване за осъществимостта на концепцията във фаза две: реален опит да се построи устройството. А скоро нейни представители съобщиха, че са уверени, че ще разполагат с летящ протип на своя Скийтър дрон, за да го демонстрират това лято – с потенциално разгърната технология до края на следващата година.

Микродронът все още не е излетял от земята. На този етап, всичко, което се показва публично е модел, подобен на буболечка върху клонче. Но съоснователят на Animal Dynamics и главен изпълнителен директор Алекс Какция заяви, че е сигурен, че до „два или три месеца“ прототипът ще излети във въздуха“. “Едно от предизвикателствата при летящите неща е, че всичко трябва да работи, за да работи нещото изобщо – но днес ние сме доста близо до това. Моментът „аха“, ето то лети е почти последното нещо, което се случва“ добави той.

Междувременно екипът се опитва да събере около 4 милиона паунда чрез серия А финансиране през следващите няколко месеца, за да продължи да разработва Скийтър, но и да финансира някои други перспективни технологии, които са създали по пътя на разработването – като например линейно задвижване с висока ефективност, проектирана за дрона, което те считат, че би било от полза също и за други случаи на употреба, като медицински помпи и за задвижване на сухопътни превозни средства.

Дронове с движещи се криле съществуват – включително модел на американската агенция за отбранителни технологии DARPA, който наподобява колибри, конструиран от американската компания Aeroenviroment през 2010 г. За сега обаче те по-скоро са изключение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *