post

Над половината фирми използват гъвкави форми на заетост, показва ново глобално проучване на компанията за виртуални офиси и работни пространства Regus. Нейното изследване обхваща 44 000 професионалисти от 106 страни, включително и България.

Служителите и бизнес лидерите все повече търсят форми на гъвкава заетост като над половината компании в света ще се стремят да увеличат мобилните си служители. Половината от тях пък вече работят гъвкаво под някаква форма поне през част от времето си, става ясно още от доклада.

Служителите са силни поддръжници на гъвкавата работа, приемайки я като основен фактор за постигане на баланс между професионален и личен живот и намаляване на стреса. 48% от служителите предпочитат да работят близо до вкъщи, за да намалят времето за пътуване и да освободят време за лични интереси и почивка. Същите предпочитания имат цели 90% от онези сред тях, които работят извънредно.

Много от работниците посочват, че не по-малкото работа, а възможността да определят работното си време и да усещат, че имат контрол върху него е ключово за намаляване на стреса и подобряване на благосъстоянието.

Все повече компании пък се стремят да оценяват конкретния принос на служителите, а не времето им, прекарано в офиса. “Виждаме, че компаниите все повече развиват иновативни форми на заетост за да се трансформират в по-гъвкави организации, които да могат бързо да реагират при пазарни промени. Дали чрез избор на месторабота, или повече контрол върху времето си, бизнесът все повече е привлечен от възможностите на гъвкавите форми на работа за своите служители. Ако планират нуждите на организацията си правилно и осигуряват нужните активи, бизнес организациите и служителите могат само да спечелят от иновациите при новите форми на заетост” – посочва Десислава Митева, изпълнителен директор на Regus България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *