post

Над 140 участници от 24 държави стартираха третото издание на Datathon България 2018. Събитието бе открито вчера вечерта в аулата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ от декана на Стопанския факултет и бивш министър на икономиката – Теодор Седларски и от Серги Сергиев, един от основателите на Data Science Society.

Отборите вече работят по решаването на зададените казуси в сфери като технологии, бизнес администрация, търговия на дребно, маркетингови проучвания, потребителско финансиране. В процеса на работа състезателите ще ползват алгоритми, прилагани в областта на изкуствения интелект, машинното обучение, big data, неструктурирани данни като текстове и изображения.

„Отвъд стряскащата терминология за хората извън този сектор, събитието предоставя възможност да се разрешат реални бизнес казуси и същевременно сверява часовниците на експерти и прагматици от целия свят“, каза Серги Сергиев, основател и двигател на Data Science Society. Той допълни, че тази година са се включили участници от САЩ, Канада, Обединените арабски емирства, Франция, Германия, Австрия, Мароко и Балканите. „Всичко това разгръща бизнес и научния потенциал на България и ни мотивира за още по-усилена работа“, подчерта Серги Сергиев.

Предизвикателството от българската компания Identrics – част от групата A Data Pro, е автоматично да се извлече информация, отнасяща се до поведението на организации, споменати в новинарски текстове. „Крайната ни цел е бързо и лесно да прогнозираме развитието на компании на база обработените новини – например движение на фондовите борси, структурни или политически промени, афектиращи бизнеса“, обясни Деян Пейчев, технологичен директор на Identrics и ветеран в разработването на семантични технологии.

В тази насока, Identrics търси от съзтезателите в Datathon България 2018 прагматично и креативно решение за разпознаване и събиране на думи, които са тясно свързани с контекста на споменаване на обекти в текст. То ще бъде приложено към обучаването на машини които автоматично да откриват обекти със специфично поведение в документи.

Kазусите, по които работят сформираните екипи, са предварително селектирани специално за Datathon България 2018 от български и чужди компании, базирани в страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *