post

Почти половината пълнолетни германци смятат т. нар. “фалшиви новини” за сериозна заплаха за демокрацията, но повече от половината казват, че подправените новини не са нещо ново, показва огласена анкета, цитирани от ДПА. В допитването са участвали 2000 души на възраст над 18 години.

Фалшивите новини представляват умишлено разпространявана чрез традиционните медии и социалните мрежи информация, чиято цел е да привлича общественото внимание и да влияе на общественото мнение, припомня ДПА.

Общо 48 на сто от участниците в онлайн допитването на института “ЮГав” от края на май смятат фалшивите новини за заплаха, а според 54 процента фалшиви новини е имало винаги.

Тридесет и осем на сто от запитаните казват, че има голяма вероятност фалшивите новини да изиграят съществена роля в кампанията за насрочените за 24 септември общи избори в Германия.

Сондажът свидетелства, че германците гледат доста скептично на способността на медиите да им предоставят надеждна информация за предизборната кампания.

Само 35 процента от запитаните се чувстват “коректно и изчерпателно информирани за политическите събития в Германия” от медиите. Едва 28 процента казват, че вярват на държавните медии – много по-малко отколкото онези, които изпитват доверие към полицията или към висшата съдебна инстанция в страната – Конституционния съд.

Делът на анкетираните, които вярват на частните медийни организации, е още по-малък – 11 процента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *