post

Изследователите от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт са разработили нова система, която позволява самоуправляващи се коли да се движат по пътища, по които никога преди това не са се движили такива автомобили, без използване на 3D карти. Системата се нарича MapLite и комбинира обикновени GPS данни, които могат да се намерят в Google Maps, със серия от сензори, наблюдаващи пътните условия.

По принцип автономните автомобили разчитат на силно забележими маркери от пейзажа, както и на подробни 3D карти, за да могат да навигират безопасно на пътя. Това е и причината повечето от големите компании да се въздържат от тестове по некартографирани селски пътища, за сметка на тези в градските райони и в предградията.

Технологията, разработена от учените от МТИ, е позволила на екипа, работещ по проекта, да извърши автономно шофиране по селски пътища в Девенс, Масачузетс, като „изследва“ пътя на разстояние 100 фута напред. Като тестов автомобил изследователите на МТИ са използвали модела Toyota Prius в сътрудничество с Тойота, екипиран с набор от сензори LIDAR и IMU.

От МТИ уточняват, че MapLite използва сензори за всички елементи от навигацията, като разчита на GPS данните само за да получи груба оценка на местоположението на автомобила. Системата първоначално задава както крайната дестинация, така и това, което изследователите наричат „локална навигационна цел“, която трябва да бъде в рамките на „погледа“ на автомобила. След това сензорите за препятствия на автомобила определят път за достигане до тази точка, като използват LIDAR за изчисление на местоположението на краищата на пътя. MapLite може да прави това без наличие на физическа маркировка – само на базата на основни предположения, че пътят е относително по-плоско място от заобикалящата го среда.

Ако проектът MapLite на МТИ завърши с търговско предложение, това ще бъде важна точка в изпълнение на предизборните обещания на Тръмп, а именно, че безопасното автономно шофиране ще бъде достъпно и до жителите на селските райони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *