post

Учителите вече могат да превърнат и най-безинтересния урок в събитие, след като Министерство на образованието и науката (МОН) одобри всички печатни учебници от 1-и до 5-и клас да са придружени и от електронни, които съдържат изключително атрактивни 3D анимации, както и допълнителни интерактивни упражнения и задачи. Онлайн учебникът покрива напълно програмата за съответния клас и предмет. Така обучението става по-интересно, защото е-учебниците говорят, свирят, пеят, разказват истории чрез триизмерни възстановки и видеоклипове, съобщава Монитор.

Одобрени са всичките 39 нови учебника за 1-и и 5-и клас на една от големите издателски групи. Те ще влязат в употреба през учебната 2017-2018 г. Преподавателите казаха “да” и на печатните учебници, и на техните електронни варианти. Оценяването на учебниците бе проведено сред 43 500 учители в цялата страна, уточниха от МОН. Общият брой на оценките “приложим” е 1 000 052. Издателската група участва с два пълни комплекта за 1-и клас – “Чуден свят” и “Голямото приключение”, както и с преработените в съответствие с новата учебна програма буквар, читанка и околен свят. Дори за 5-и клас има по два или по три различни учебника по предмет, за да може учителят да подбере най-подходящия за своите деца. Съдържанието напълно съответства на учебните програми. Уроците са написани на лек и разбираем език, съобразен с възрастта на децата. Към новите учебници са разработени и допълнителни учебни помагала – тетрадки, сборници, работни листове. Те вече са на пазара и може да бъдат поръчвани от учители и родители.

Едно от най-атрактивните нововъведения в е-учебниците на издателската къща са триизмерните анимации, твърдят оттам. С тяхна помощ децата имат възможност да пътуват в космоса, да научат за стари и съвременни музикални инструменти или машини, да видят като в 3D кино как функционира човешкото тяло или да проникнат в атомите на химичните вещества. Могат да се разхождат из древни градове, да видят на живо ежедневието на изчезнали цивилизации, да влязат в Акропола и Колизеума, в човешкото ухо и в структурата на красиво цвете. Стотиците триизмерни модели са прекрасно анимирани, подходящо озвучени и са придружени от информационен текст или аудиоразказ. Потребителят може да върти обектите във всички посоки и да ги разглежда отвътре чрез напречни разрези. Надписите са на няколко езика, което разширява познанията на учениците в езиковите гимназии.

Друга новост в учебниците е, че всеки участък от страницата може да бъде увеличен на екрана с един клик на мишката. По този начин в час учителят може да насочи вниманието на учениците към конкретен въпрос или упражнение. При бързите тестове за проверка на знанията с още един клик на мишката се появяват и верните отговори на въпросите. В учебниците за най-малките издателството е въвело и забавни ребуси и игри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *