post

Модерният начин на живот изисква да сме мобилни. А това означава внимателно да подберем техническите си помощници, които носим със себе си. В това число неизменно влиза лаптопа, но колкото и да е скъп, лек и тънък той, винаги има компромис с някои параметри – например броя на наличните портове или размера на екрана. Няма нищо, което да замени достатъчно големия монитор и дори вашият лаптоп да е с дисплей с 4K резолюция, едва ли ще се чувствате комфортно да работите с толкова фини елементи от интерфейса на 14 или 15.6 инча.
AOC предлага едно много любопитно решение на проблема с ограничената екранна площ – USB модела I1601FWUX – който е съвсем отскоро на пазара. Идеята да закачим монитор през вездесъщия USB интерфейс всъщност не е съвсем нова. Преди няколко години Philips имаха подобен модел, който също добре изпълняваше предназначението си. А то е именно да осигури допълнителна площ, където и да се намирате – за да можете да презентирате, да отворите огромна електронна таблица или просто да работите на два екрана с различни приложения.

При това AOC I1601FWUX не е просто интерпретация на идеята за USB монитор, а модерна разработка. Това си личи най-вече по дебелината на дисплея, която позволява просто да го пъхнете в чантата на лаптопа. Екранът също е пораснал малко – до 16 инча, но резолюцията вече е Full HD. Друга много важна разлика в сравнение с предишното поколение портативни модели е в типа на използваната матрица. Тя вече не е TN, а IPS и това значително разширява полезното поле на действие на допълнителния монитор. Интересна подробност е, че той работи с по-ограничен набор от цветове – 262 000, но това едва ли ще ви направи реално впечатление. AOC I1601FWUX е напълно подходящ и за филми и игри, тъй като предлага време за реакция на пикселите от 5 ms. Яркостта също е на съвсем приемливо ниво – 220 cd/m2 и те са напълно достатъчни за всичко, освен за слънчева пейка в парка. Контрастът се настройва динамично според съдържанието на екрана и това може леко да ви подразни при смяна на обектите на екрана, но като цяло осигурява по-добри тъмни тонове, когато е нужно.
Преносимият модел заслужава добри думи по отношение на използваните материали и удобството при използване. Неговият алуминиев гръб е приятен на пипане и се усеща солидно, а предната рамка – макар да изглежда елегантно в гланцово черно, лесно привлича отпечатъци и не е защитена срещу драскотини.

AOC I1601FWUX се доставя с практично защитно покритие, което за миг се превръща в удобна стойка с магнитно закрепване. Тя действа добре и в портретен, и в пейзажен режим, но трябва да се уверите, че магнитите вършат работата си, за да не рискувате да счупите дисплея. Приятна изненада е, че при промяна на ориентацията, той обръща автоматично картината и това не изисква никакви софтуерни настройки.
Мониторът има всичко на всичко един USB порт и един бутон за включване по корпуса си, и това прави работата с него сравнително интуитивна. И докато няма как да объркате включването на USB кабела, то бутонът е натоварен с много повече функции, защото управлява екранните настройки. Това означава, че трябва да изчакате 3 секунди, за да изберете желаната опция, след което да задържите бутона за промяна на съответния параметър и това се случва винаги с нарастване на стойностите. Не е най-удобното нещо на света, но върши работа за сравнително редките моменти, в които ще се наложи настройка, а и винаги можете да използвате помощното приложение iScreen и да свършите работа с мишката.
Огромен плюс при инсталацията е, че всъщност такава липсва. Закачате монитора и той тръгва – не са ви нужни драйвери, сваляне на файлове и ровене в Device Manager. Това важи и за Mac. Едва ли може да бъде по-лесно. Има една подробност, която задължително трябва да имате предвид, обаче – AOC I1601FWUX разполага само с USB-C порт и това означава и от другата страна на кабела да разполагате с такъв. Много лаптопи вече имат USB-C, но за съжаление мониторът не работи с по-старите стандарти при използването на преходник. По този начин AOC ограничават кръга от потенциални клиенти, но е въпрос на време всички да започнем да използваме компютри с новия интерфейсен конектор.
В крайна сметка AOC I1601FWUX предлага интересни възможности да работите по-удобно и в екип, буквално в кафенето или самолета, дори да разполагате само с лаптоп. Цена от малко над 350 лв. с ДДС е съвсем разумна за подобен специфичен продукт с добри параметри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *