post

Изследователи от Калифорнийския университет са създали технология, която превръща картините на импресиониста Клод Моне в изображение, подобно на снимка. Учените са постигнали ефект противоположен на това, което прави Prisma. Освен това, те са използвали изкуствен интелект, за да преобразуват снимка на еднообразен пейзаж в картина с пастелни тонове.

Технологията работи и в двете направления. Тя позволява да се вземе снимка и да се превърне в картина в стила на Ван Гог или Пол Сезан. Освен това, изследователите са успели да превърнат зимни снимки от националния парк Йосемити в летни, ябълките в праскови и конете в зебри. Нещо повече, технологията позволява да се създаде ефект на дълбочина за цветята и други обекти.

snimka 1

Най-интересният аспект на изследването е, че екипът учени не са използвали конкретни данни. Това означава, че за снимката те не са взели абсолютно същата сцена, както на картината на Моне, а са използвали общи данни за работата на художника и данни за пейзажните снимки.

snimka 2

Системата разбира се не е идеална. Алгоритъмът е трябвало да бъде обучен с множество стилове за картини и снимки. Един от основните проблеми е свързан с геометричното преобразуване – системата например, се затруднява да превърне котка в нормално куче.

Изследователите добавят, че системите, които използват конкретни данни работят по-добре. Независимо от отва, изкуственият интелект добре се справя при предаване на стила от едно изображение на друго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *