post

Пчелите в Америка и Европа имат сериозен проблем. Ако не сте чули за измирането на огромен брой пчели на двата континента през последните години, значи вероятно нямате телевизор и компютър.

Добрата новина обаче е, че всъщност има нещо, което можете да направите, за да им помогнете. Скорошно проучване на сп. Nature е установило, че когато земните пчели живеят в близост до зона, изобилстваща на диви цветя, техните шансове за оцеляване до следващата година се увеличава с до четири пъти. И по-специално, от помощ биха били комбинация от растения, които цъфтят както през пролетта, така и през лятото.

Констатациите не изненадват еколозите. Тенденцията на хората да заменят ливади и гори с обработваеми земи намалява разнообразието на цветята, достъпни за пчелите. Смята се, че възстановяването на площи с местни диви цветя би било от полза. Новите заключения, получени чрез използването на някои ясни техники за взимане на проби, предполагат, че този метод наистина има влияние върху оцеляването на земните пчели до следващата година.

„Много е трудно да се извърши оценка на оцеляването през поколенията” – заявява Сам Дродж, биолог, който ръководи отдела Геологичното проучване към Лабораторията за описване и наблюдение на пчелите в САЩ – “Трудно е пчелите да бъдат маркирани по традиционен начин и поради големия им брой пълното им маркиране е невъзможно, за да може да се направи добра оценка.”

В продължение на две години, екологът Клеър Карвел и колегите й са изследвали три вида земни пчели на площ от 20 квадратни метра в Бъкингамшир, Великобритания. Те са използвали пространствен анализ, за да картографират обработваемите площи, пасищата, горите, селата и площите с цветя и гнездене на пчелите – на някои от местата собствениците били засели диви цветя по граничните ивици и живите плетове между земеделските полета. Освен това, изследователите събрали ДНК проби от повече от 2 000 земни пчели, за да разберат кои семейства са оцелели до втората година; семействата, които са живеели в рамките на един километър от хабитати с цветя имали по-високи резултати.

Използването на ДНК и пространствен анализ е новаторски подход, казва Стивън Бъчмън, ентомолог към Университета на Аризона и Тусон. „Не ми известно друг екип в света да е правил нещо подобно.”

В коментар към новото проучване, популационният генетик Джефри Лозиер отбеляза, че усилията да се защити популацията на земните пчели могат да бъдат подпомогнати чрез осигуряване на силна подкрепа във връзката възстановяван на местообитанието и оцеляването на земната пчела, въпреки, че проучването трябва да бъде повторено и при други видове и на по-голяма площ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *