post
До месец мобилно приложение ще известява за замърсяване на въздуха в София. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова по време на представяне на обществените нагласи за мерките, които общината предприема, предаде Дарик.

Според изследване на „Алфа Рисърч“ над 90% от столичани подкрепят идеята за безплатен градски транспорт или въвеждане на „зелен билет”, с който за 1 лев ще можем да пътуваме през целия ден, когато е замърсен въздухът. 50 на сто от жителите на София обаче не са съгласни с предложението за увеличение на цената за час престой в „синя зона”.

След месеци на обсъждания на различни предложения за справяне с мръсния въздух в София, на утрешното заседание на местния парламент, най-накрая мерките ще бъдат гласувани.

След одобрението от съвета, общината вече ще може да прилага на практика ограниченията като забрана за навлизане в центъра с автомобили, невъзможност да се паркира в платените зони и съответно насърчаване за ползването на обществен превоз.

За нивата на замърсяване и отделните мерки ще научаваме от сайта на Столична община, от медиите ,а след месец и чрез мобилните си телефони, посочи ресорният зам.-кмет Йоана Христова.

„Когато имаме такъв тип прогноза, която надвишава стойностите на фини прахови частици, като пределно допустими норми за два последователни дни, мерките от една страна ще бъдат обявявани на сайта на Столична община, те ще бъдат представяни и на медиите. Паралелно с това работим по мобилно приложение, което да може да е достъпно за гражданите, така че който може, да си го свали на телефона. Това приложение се надявам да бъде готово до месец“, поясни Христова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *