post

Големият редизайн на Gmail започна през април с клиентите на G Suite, а през юли пристигна за всички останали. Една основна функция обаче, едва сега стана достъпна на мобилните устройства и това е Confidential Mode, която ще ви помогне да защитите поверителната си информация от неразрешен достъп.

След като Confidential Mode бъде включена за конкретен имейл, можете да зададете дата на изтичане и парола, така че да ограничите достъпа до него в уеб интгерфейса или чрез съобщение. Получателите на тези поверителни имейли няма да могат да копират, поставят, изтеглят, отпечатват, или препращат съобщението, а прикачените файлове ще бъдат деактивирани. Това обаче не може да спре някой да напарви скрийншот, както отбелязва Google. Confidential Mode помага на получателите да не споделят имейла, а ако имат злонамерени програми на устройството си, те няма да могат да копират или изтеглят съобщението.

Групата за защита ва електронната поверителност (EFF) обаче смята, че този нов режим не може да бъде наречен сигурен, като дори може да даде на потребителите фалшиво усещане за сигурност. Той не е шифрован от край до край и затова Google може да чете съобщенията ви по време на изпращането. Освен това EFF посочва, че изчезващите съобщения всъщност не са такива и не се премахват от папката с изпратени, което значи, че могат да бъдат изтеглени. Ако използвате парола за SMS, може да се наложи да дадете на Google телефонния номер на получателя, което пък от своя страна значи предоставянето на още лични данни, свързани с него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *