post

Проверка на Pixelmedia.bg по сигнал на наши читатели установи, че десетки чуждестранни сайтове вече не са достъпни за потребители от България и от целия Европейски съюз. Сред тях са както малки нишови медии, така и гиганти от ранга на Chicago Tribune и LA Times.

Причината за ограничения достъп е новият Общ регламент за защита на личните данни на ЕС, известен като GDPR. Той въвежда редица нови изисквания и ограничения за обработката на лични данни от компаниите, както и изключително високи глоби, достигащи в някои случаи до 20 милиона евро.

Проблемът е, че регламентът е изключително неясен, както и че третира много строго всяка форма на обработка на лични данни, включително имейл комуникацията, посещенията на уебсайтовете (тъй като се събират IP адреси) и др. Това създаде сериозни притеснения и в голяма степен – хаос в бизнес средите.

И докато европейските компании в голямата си част нямат избор и се налага да въвеждат изискванията на GDPR, то за много чуждестранни онлайн бизнеси по-лесният вариант изглежда е просто да ограничат достъпа си до европейски потребители. Това включва медии, онлайн игри и редица други платформи и услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *