post

На 7 март 2017 г. в Световния търговски център „Интерпред“ се проведе кариерна работилница за младежи под мотото „Добра кариера, Добър живот“. Събитието предхожда ежегодния кариерен форум „Национални дни на кариерата“, който ще се проведе за 16-та поредна година. Целта на предварително организираната среща е да подготви младежите за най-голямото и значимо кариерно изложение в България, като им предостави конкретни съвети и идеи за успешно позициониране на трудовия пазар.

Включилите се в рамките на своеобразната работилница младежи имаха възможност да се запознаят с интересни подробности от кариерния път на изпълнителния директор на Нестле България – Емануел Артур и да почерпят опит от Светлозар Петров, управител на JobTiger. „В Нестле възприемаме грижата за кариерното развитие на младите хора като наша отговорност. Щастлив съм да заявя, че изпълнихме успешно плановете си, като през последните 3 години Нестле осигури над 20 000 работни места и над 12 000 стажантски позиции за младежи под 30 годишна възраст. До 2020 година, ние в Нестле, поемаме ангажимент да създадем още 35 000 възможности за работа и стаж.“, коментира Емануел Артур. „Нестле България ще продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като ще предложи възможности за работа и учене на над 300 млади хора.“, добави Аделина Костова, Мениджър „Човешки ресурси“ в компанията.

„Моят съвет към младежите, които сега поемат по своя кариерен път, е да останат верни на себе си и мечтите си, да бъдат амбициозни и вдъхновени. Това са и съветите, които давам на моите деца.“, се обърна към присъстващите Емануел Артур. „Следвайте себе си и ще бъдете щастливи!“ – пожела на младежите Светлозар Петров, управител на JobTiger – „Аз се сблъсках с множество различни професионални направления, докато намеря свето място. Преди 16 години се роди идеята за „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ като една възможност, която аз прегърнах и припознах. Затова съветвам всички Ви да не се страхувате да следвате мечтите си.“

Под формата на неформална дискусия висшият мениджмънт и служителите на двете компании дадоха полезни насоки на присъстващите. Станимира Радева, която ръководи екип дигитални комуникации в Нестле България, сподели как е сбъднала мечтата си – започнала като стажант в Нестле, само за няколко години тя открива своята мечтана работа в сферата на дигиталните комуникации. „Започнах кариерата си в Нестле през 2009 г. чрез форума „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“. Настоящата ми позиция е сбъдната мечта, но и голямо предизвикателство – да следиш последните тенденции, да намериш баланс между нуждите на компанията и динамично променящите се изисквания на потребителите.“, сподели Станимира Радева. „Ключът към моето лично кариерното развитие е фактът, че започнах да трупам практически опит по време на своето обучение. Още през първата година от следването си вече работех и търсех своето място. Днес, на 29 години, аз съм горда, че имам възможност да работя в една от най-популярните компании в България, която няма нужда от представяне.“, разказа Благовеста Пугьова, оперативен директор на JobTiger,

За младежите бе организиран практически модул с участието на професионалисти от Човешки ресурси на Нестле България и JobTiger. Участниците получиха практически съвети за подготовка на успешно CV, позитивен дигитален отпечатък, каналите за търсене на работа или свободни стажантски позиции, LinkedIn профил и други.

Всички тези съвети младежите ще имат възможност да приложат на предстоящия форум „Национални дни на кариерата“, който отново ще се проведе в седем града: София, Варна, Русе, Свищов, Велико Търново, Бургас и Пловдив, в периода 14 март – 5 април 2017 г. Форумът е най-голямото и значимо кариерно изложение в България, което дава възможност на студенти и млади специалисти от различни висши учебни заведения да се срещнат с множество утвърдени и доказани работодатели на едно място, като паралелно позволява на компаниите с едно участие да се свържат с хиляди амбициозни млади хора, които търсят кариерна реализация.

Освен в София, програмата на предварителните събития по градове продължава, както следва:

Варна: 15 март, 14:00ч. – Юнашки салон

Русе: 21 март, 14:30ч. – Русенски университет “Ангел Кънчев”

Свищов: 23 март, 15:00ч. – Стопанска академия “Д.А. Ценов”

Велико Търново: 28 март, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”

Пловдив: 30 март, 14:00ч. – Хотел “Лайпциг”

Бургас: 31 март, 14:30ч. – Бургаски свободен университет

Всички важни подробности за събитието могат да бъдат намерени в сайта national.careerdays.bg.

ПРОГРАМА НА ФОРУМА

14-15 март: София, НДК, 2 етаж;

20 март: Варна, Swiss Belhotel;

22 март: Русе, Русенски университет „А. Кънчев“;

27 март: Свищов, Стопанска академия „Д. А. Ценов“;

29 март: Велико Търново, Великотърновски университет, V корпус;

3 април: Бургас, Бургаски свободен университет;

5 април: Пловдив, Международен Пловдивски панаир, Конгресен център.

Данни и статистика за изложението

Изложението „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ се провежда за 16-та поредна година и е най-голямото и утвърдено младежко кариерно събитие в България. Провежда се в 7 града – София, Варна, Русе, Свищов, Велико Търново, Бургас, Пловдив. През годините в изложението са участвали над 225 000 млади хора. Над 38 000 от тях са стартирали стаж или кариера след посещението си на изложението. Над 1600 компании са участвали през годините във форума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *