post

Астронавт на НАСА и руски космонавт трябваше да направят спешно кацане на Земята тази сутрин, след като руската ракета “Союз”, която ги отведе в орбита, претърпя авария. Двамата членове на екипажа – Ник Хейг (САЩ) и Алексей Овчинин (Русия) безопасно кацнаха в Казахстан по-малко от един час след излитането. По информация на НАСА, те са в добро състояние.

Екипажът излетя от космодрума “Байконур” в Казахстан в 4:40 ч. Около шест минути след старта, руската държавна космическа корпорация Роскосмос заяви, че има проблем с полета. Аварията накара летците да се върнат обратно и да направят принудително кацане.

Роскосмос обяви, че създава държавна комисия, която да разследва повредата. Екипът на руската държавна корпорация добави, че вече проучва данните от старта. НАСА каза, че също ще анализира какво се е случило.

Това е вторият проблем с ракетата “Союз” през последните няколко месеца. През август друг инцидент накара руските медии да предполагат саботаж на мисиите.

Но днешният провал би могъл да има още по-значими последици за програмата за космически полети на НАСА. Малко вероятно е Русия да започне мисия със “Союз”, докато не разбере какво точно се е случило по време на този полет. А за момента “Союз” е единственото средство на НАСА за транпортиране на астронавти на Международната космическа станция. Две частни американски компании – SpaceX и Boeing – разработват летателни средства, за да превозват астронавтите на НАСА до и от МКС. Техните услуги обаче ще са налични най-рано през лятото на следващата година.

Все още има трима души на борда на МКС, които са там от 6 юни. Капсулата “Союз” може да функционира пълноценно около 200 дни в орбита, което означава, че екипът ще трябва да се върне на Земята до края на годината. Ако руската ракета не е приведена обратно в действие дотогава, възможно е Международната космическа станция да бъде изоставена за известно време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *