post

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг планира да създаде изкуствен интелект, който ще му помага както в личен, така и в професионален план, предаде BBC. Това е личното му предизвикателство за 2016 година.

Зукърбърг заяви в публикация в социалната мрежа, че ще споделя напредъка си през годината. „Ще го науча да посреща приятелите ми в моя дом и да ги разпознава, щом ги види, а също и да ме уведомява, ако трябва да проверя дъщеря ми Макс, а не се намирам в нейната стая“ – обяснява той.

31-годишният предприемач допълва, че смята да изучи какви технологии вече съществуват в тази сфера, а след това да научи новата система да разбира командите на гласа му, за да може да управлява целия му дом – от музиката и осветлението до температурата и други параметри.

В същото време роботът ще бъде полезен и в офиса, като ще съхранява различни данни за компанията и ще може да ги предоставя, когато е нужно, под формата на виртуална реалност. Освен това той ще може да се управлява чрез гласови команди.

Главният изпълнителен директор на Facebook има опит с изграждането на машини с изкуствен интелект – например системата за автоматизирани отговори на потребителите, която се използва в чат приложението Messenger. Вместо да работи с екипа си от инженери обаче, този път той смята да напише сам кода за личния си асистент.

Припомняме, че след като в началото на декември Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители, те обявиха, че даряват 99% от акциите си на новата им фондация “Чан Зукърбърг инишиътив”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *