post

На 1 декември създателят на Facebook Марк Зукърбър и съпругата му Присила Чан станаха родители на първото им дете – дъщеричка, на име Макс. „Присила и аз сме толкова щастливи, че дъщеря ни Maкс се появи на бял свят”, се казва в официално изявление на Зукърбърг в социалната мрежа.

В писмото създателят на Фейсбук съобщава още, че той и съпругата му Присила ще дарят “до края на живота си” 99% от дяловете си във Фейсбук за благотворителност, като към момента това означава 45 млрд. долара.

Двамата даряват почти целия си контролен пакет във Facebook на инициативата Chan Zuckerberg, която ще финансира проекти в областта на образованието, здравеопазването и изграждането на по-добри общества. 30-годишният милиардер смята да запази мажоритарния си дял в компанията в обозримо бъдеще, като продава или дарява свои акции на стойност не повече от 1 милиард долара годишно през следващите три години.

“Знаем, че това е скромен принос в сравнение с всички ресурси и способности на онези, които вече работят по тези въпроси, но искаме да направим това, което можем редом с много други хора”, пише в посланието си Зукърбърг.

Зукърбърг и Чан, които се срещат преди 12 години, обявиха през юли, че очакват раждането на момиченце. Детето е първородното им. Преди това три бременности на Чан завършваха със спонтанен аборт. Само преди две седмици Зукърбърг заяви, че ще си вземе два месеца отпуск по бащинство, когато се роди дъщеря му. Намерението си той оправда с разбирането, че „шансовете за децата и семействата” са по-добри, когато работещите родители отделят време, за да са с новородените си деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *