post

Майкрософт (Microsoft Corp) работи по технология, която да премахне касиерите и опашките в магазините, отправяйки предизвикателство към автоматизирания магазин на Амазон (Amazon), съобщaва Ройтерс.

Софтуерният гигант разработва системи, които следят какво слагат купувачите в количките си, уточниха източниците. Майкрософт е показал примерна технология на вериги магазини по света и е разговарял с Walmart за евентуално сътрудничество.

Технологията на Майкрософт цели да помогне на търговците на дребно да не изостават от Amazon Go – високоавтоматизиран магазин, който отвори врати за обществеността в Сиатъл през януари. Клиентите на Amazon сканират смартфоните си на входа. Камери и сензори следят какво взимат от рафтовете, предава БТА. Когато клиентите са приключили с пазаруването, те просто напускат магазина, а Amazon начислява сметката на кредитните им карти.

Amazon Go, който ще заработи в Чикаго и Сан Франциско, мобилизира конкурентите на компанията да се подготвят за следващата голяма новост в търговията. Някои тестваха програми, при които клиентите сканират и прибират в чантата си всяка стока, когато пазаруват, но резултатите не са еднозначни.

За Майкрософт превръщането в стратегически партньор на търговските вериги означава голям бизнес. Освен че разработва технологии за търговията на дребно, компанията е на второ място след Amazon в продажбата на облачни услуги, които са ключови при управлението на сайтове за онлайн търговия например.

Не е ясно колко скоро Майкрософт ще предложи на пазара услугата за автоматизирано пазаруване, ако въобще я предложи, или дали неговата технология е отговорът на това, което търсят търговските вериги. Според някои обаче технологията е следващата голяма иновация при пазаруването – нещо, което конкурентите на Amazon не могат да си позволят да пренебрегнат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *