post

България е аутсорсинг дестинация номер 1 в Европейския съюз, a кол центровете са само част от аутсорсинга и България продължава да бъде интересна като такъв вид дестинация. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му, имаме и недостиг на специалисти на средно-техническо ниво. „Това са хора, които по-рано бяха подготвяни от техникумите и от професионалните гимназии. Във връзка с инвеститорския интерес се сблъскваме основно с този проблем, защото каквито и инфраструктурни плюсове да изграждаме, каквито и индустриални зони да правим, ако няма квалифицирана работна ръка няма как да стане. Най-много се търси среден технически персонал, не говорим за висшисти и инженери, а за средно образование от бившите технически техникуми. Именно това отблъсква до голяма степен инвеститорите и доста инвестиционни проекти не се реализираха в Северна България, тъй като липсваха такива кадри”, поясни Божидар Лукарски.

„В целия ЕС има недостиг на такъв вид кадри. Това са главно IT специалисти. По данни на българската IT индустрия за миналата година не достигат 10 хиляди специалисти. Дори имаме желание за по-бързо придвижване на синята карта и внос на такива от чужбина”, каза министър Лукарски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *