post

Само в последните три дни министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала, и от събития и места, на които не е присъствала, се съобщават от ресорното ведомство.

Според него “от няколко дни интернет пространството разпространява и абсолютно измислен материал, който приписва на министър Лиляна Павлова изказването: “Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!”

“Тези публикации се тиражират от група сайтове с неясна собственост, без никаква фактология и конкретика. Някои от тях дори уведомяват, че не поемат отговорност за информациите, които разпространяват с оправдание, че нямат ресурс да ги проверяват”, се казва в съобщението.

В него се обръща внимание, че “всички изяви и изказвания на министър Лиляна Павлова са публични, в максимална степен анонсирани и отразявани чрез прессъобщения, чрез сайтовете на министерството, на председателството и в социалните мрежи”.

“Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Самата аз научих какво “съм казала” от “Фейсбук” и от линковете към сайтове, които, цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа”, посочва Павлова.

“Знам, че житейският избор на всеки от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение. Историята на всеки от тези българи е низ от перипетии и трудни решения. Убедена съм, че всеки от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение където и да се намира по света. Затова и ежедневните ми усиля като човек, политик и министър са насочени към това да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да премахнем двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да имаме правата и самочувствието на европейци навсякъде по света. Искам българите да остават в родината си, а тези навън – да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни”, се казва в официална позиция на министъра.

Според нея “за съжаление, някои използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите”. “Аз го правя непрекъснато – и в социалните мрежи, и в работата ми, и в съда”, допълва Павлова.

“Давам си сметка, че на читателите понякога е трудно да разграничат истината от добре манипулираното внушение. Затова всеки от нас е принуден ежедневно да прави трудния избор на какво да вярва. Според наскоро проведеното проучване на ВВС близо 80% от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек. Дотогава само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме, може да се борим с тях”, завършва позицията на Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *