post

Още през декември миналата година Qualcomm и Microsoft сключиха споразумение, в рамките на което ще създадат 64-битов ARMv8-съвместим чип Snapdragon, който ще може да работи с Windows 10. При представянето на инициативата тогава беше демонстрирана работата на Adobe Photoshop и Office, както и на игрите World of Tanks Blitz на устройство с процесор Snapdragon 820 и Windows 10. Тогава беше обявено, че разработката ще бъде готова през втората половина на 2017 г и явно тези срокове ще бъдат спазени.

На 4G/5G Summit в Хонгконг представители на Microsoft споделиха, че в компанията вече се тестват “стотици ноутбуци с процесори на Qualcomm”. Според твърденията, резултатите надминават очакванията – устройствата работят по няколко дни без зареждане.

“Ние поставихме много високо летвата, но успяхме да я надскочим. Говоря за автономността при нейното всекидневно използване. Зареждам лаптопа си веднъж на няколко дни и няма нужда да нося зарядно със себе си”, – казва Пит Бърнард от Microsoft.

Ще отбележим, че и преди Microsoft се е опитвала да популяризира устройства с Windows RT, като залага именно на тяхната автономност. Стратегията обаче не се увенча с успех и завърши доста печално. Да се надяваме, че корпорацията е разбрала поуките от Windows RT и няма да повтори грешките. Тоест, че новите ноутбуци ще поддържат изцяло традиционните настолни Win32/x86 програми без да се налага тяхното прекомпилиране или внасяне на съществени промени в софтуера.

Не е изключено първите лаптопи с ARM архитектура и Windows 10 да бъдат представени още през този месец. Подобни модели готвят компаниите ASUS, HP и Lenovo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *