post

Facebook най-сетне обяви официално своята криптовалута. Тя ще се казва Libra, като заедно с нея компанията ще предлага и виртуалния портфейл Calibra.

Проектът, за който се спекулира от месеци, навлиза във финалната фаза на разработка. Компанията обяви, че услугата трябва да тръгне в началото на следващата година.

Libra ще се управлява от независима асоциация, в която членуват 28 компании, включително MasterCard, Visa, Uber, Lyft, PayPal и др. Те ще имат “възели” в блокчейн мрежата на Libra, като ще решават и бъдещото развитие на криптовалутата. Самата криптовалута ще има резерв от “валути и други активи”, които да гарантират нейната стабилност.

Facebook не обяви много детайли за Libra и Calibra. А това доведе до доста притеснения от регулатори. Ръководителят на Комитета по финансови услуги към американския Конгрес Максин Уотърс дори поиска компанията да спре с работата по Libra докато не отговори на всички въпроси и притеснения.

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни призова страните от Г-7 много внимателно да разгледат Libra и с помощта на финансовите институции и Международния валутен фонд да преценят рисковете и предизвикателствата, които ще създаде Libra. “Съзнанието нека е отворено, но не и вратата”, казва Карни, цитиран от Bloomberg.

Френският финансов министър Бруно Ле Майр също поиска подробен доклад от Г-7 през юли. “Вън от всякакви разговори е Libra да стане суверенна валута. Не може и не трябва да се случва”, казваминистърт пред Europe 1.

За сега Facebook успокоява регулаторите, като казва, че криптовалутата ще има всички защити като всяка банкова услуга. Освен това ще се съобразява със законите и ще работи заедно с регулаторите, за да отговори на всичките им въпроси и притеснения и да им помогне за въвеждането на правила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *