post

Южнокорейската информационна агенция Yonhap е разработила спортния репортер-робот Soccerbot – автоматизирана система за създаване на новини за футболните мачове от Английската Висша лига (EPL). 

Софтуерът Soccerbot използва алгоритъм, имитиращ стила на писане на журналистите. Роботът-репортер успешно е преминал тестове за писане на статии за футболния сезон на EPL 2016/2017 г. В хода на изпитанията Soccerbot е пуснал общо 380 експериментални статии на корейски език, всяка от които е била готова за 1-2 секунди след приключване на мача. 

В програмата Soccerbot се използва база данни от думи и изречения от статии, писани от репортерите на Yonhap. Роботът създава статията на три етапа – събира данните, пише текста и прави проверка за правописа. 

В хода на редактирането програмата променя структурата на статията в зависимост от резултатите от мача и участието на футболистите. За да се изключи недостоверна информация, софтуерът взема и сравнява данните от пет различни източника. 

Към момента агенцията е стартирала пилотен проект за използване на Soccerbot. Yonhap планира да разработи още една програма за отразяване на зимните Олимпийски игри, които ще се проведат в Пьончан през 2018 г. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *