post

Турция стана поредната страна, която започна разследване дали Google нарушават нейния закон за защита на конкуренцията, следвайки подобни действия, предприети от страна на Русия, Южна Корея и ЕС.

Органът по конкуренция на Турция ще разгледа договорите на Google с производителите на телеком устройства, както и мобилната операционна система на компанията и нейната екосистема за приложения и доставка на услуги.

По-рано антимонополният орган заяви, че не е необходима проверка, но неговото ръководство е променило мнението си след повторна оценка.

Припомняме, че през август 2016 г, руската Федерална антимонополна служба наложи глоба на Google в размер на 438 милиона рубли (около 6.8 млн. долара), след постановяване на решение, че компанията е нарушила законите на страната, изисквайки от производителите на устройства да преинсталират приложенията на Google, за да получат достъп до съдържанието на нейния каталог за игри, както и да инсталират Google Search като своя търсачка по подразбиране.

Това се случи приблизително по същото време, когато Комисията за справедлива търговия на Южна Корея направи кратко изявление, потвърждаващо извършването на проверка в подобна насока. Европейската комисия също е започнала действия срещу онлайн гиганта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *