post

Лондонската компания This Place създаде първото по рода си приложение, което позволява на потребителите да управляват очилата Google Glass, използвайки единствено своите мисли. Платформата се нарича MindRDR и е базирана на биосензора на компанията Neurosky, който може да разпознава мозъчните сигнали.

 

Технологията е първата по рода си, която съчетава възможностите на концепциите за augmented reality (разширена реалност) и Brain Computer Interface (интерфейс мозък – компютър) и това на практика прави потенциалните приложения неограничени. Първоначално компанията възнамерява да се фокусира върху хора с проблеми, които не могат да дават гласови команди или такива с жестове. Дори популярният физик Стивън Хокинг вече е проявил интерес към продукта.

 

Принципът на работа не е сложен. Електрическите сигнали от мозъка на потребителя се прихващат от сензорите, прикачени към Glass, след което последните ги изпращат към очилата на Google посредством Bluetooth. Там алгоритъмът на приложението разпознава мислите и ги превръща в команди.

 

Всеки, който желае да използва приложението ще трябва да добави към Glass биосензора на Neurosky. Това означава, че цената на този етап ще бъде фактор и едва ли голям брой потребители ще се възпозлват от мисловния интерфейс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *