post

Консултантска компания IHS Global предупреждава, че ако разследването за спирането на Търговския регистър установи, че причината е умишлена атака – външна или вътрешна – това вероятно ще доведе до преструктуриране на агенцията и премахването на някои електронни услуги с евентуалната им замяна с документи на хартия.

От там посочват, че “според критици, включително специалисти по информационна сигурност, държавата е неспособна адекватно да защити електронната платформа, използвана за всекидневното функциониране на бизнеса”, пише “Дневник”.

След като запознават какво се е случило след 10 август и защо това е важно, от IHS Global обясняват, че “сривът е много вероятно да попречи на изпълнението на търговски договори седмици наред, включително тези, изискващи нотариална заверка, както и заеми на домакинствата”.

В IHS Global прогнозират, че ако се стигне до завръщане на услугите на хартиени носители, това вероятно ще намали ефективността на българския регистър и ще увеличи регулаторната тежест за бизнеса. “За сигнал в противоположната посока на намаляване на риска ще се възприеме отделянето на още средства за подобряване работата на Търговския регистър и промяна структурата му на управление така, че в нея да има специалисти по информационна сигурност.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *