post

Един от най-големите фотографски конкурси в света – Sony World Photography Awards, издание 2018 – вече е отворен за участие. Кандидатстването е свободно и безплатно на www.worldphoto.org

 

11-тото издание на Наградите се отличава с 2 нови интересни категории в конкурса за професионалисти – „Креативност“ и „Открития“, както и много важна нова възможност за отличените фотографи – допълнителни парични награди, които да обезпечат бъдещите им творчески проекти.

 

Създаден от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-големият фотографски конкурс в света и авторитетен глас в индустрията. Ознаменувайки най-добрата модерна фотография от изминалата година, всяко издание на Наградите предоставя изключителна публичност, популярност и възможности за изява на фотографи от целия свят.

 

По този повод, отличеният в 2017 Sony World Photography Awards победител Фредерик Буйкс, сподели: “Отличието Фотограф на годината ми даде такова поле за изява и популярност, които никога не съм си представял. То ми отвори много нови врати, но и нещо също много важно – стимулира ме да продължа да работя върху проектите си.”

 

Променящото се изкуство на фотографията дава повод за нови категории в конкурса за професионалисти

 

В съзвучие с промените в начина на правене на фотография, в изданието за 2018 г. при професионалистите са добавени две нови категории – „Креативност“  и „Открития“.

 

И двете са въведени, за да съберат творбите на онези, които правят най-съвременното изкуство в тази област. В тях Журито ще търси да отличи оригиналността, експериментаторския дух и въображението, за да открие кадри, които иначе не биха били видени в конкурса. Творческата интерпретация, интегритетът и техническите способности за ключови критерии за съдиите във всички категории на Наградите.

 

Sony World Photography Awards се състои от четири конкурса:

  • За професионалисти – 10 категории, в които се журират набор от творби на даден автор (5-10 снимки)
  • За любители – най-добра снимка в 10 категории
  • За младежи – млади фотографи на възраст между 12 и 19 години, изпратили снимка по предварително зададена тема
  • За студенти по фотография

 

Пълният списък на конкурсните категории и тяхното описание са налични на www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

 

Нов награден фонд от Sony с цел финансиране на фотографски проекти

 

Като доказателство за целенасочените и непрекъснати усилия на Наградите за създаване на нови  възможности за фотографите, които взимат участие в тях, от тази година се въвежда нова грантова програма за участниците в конкурсите за професионалисти и студенти.

 

Sony ще даде многобройни финансови награди от 7 000 щ.д. на избрани фотографи сред победителите в категориите за професионалисти за 2018 г., за да ги подкрепи да продължат да развиват своите фотографски проекти.

 

Наред с това, селектирани фотографи от конкурса за студенти ще получат по 3 500 щ.д., за да работят съвместно по нов фотографски проект, създаден съвместно от Sony и Световната фотографска организация.

 

Грантовата програма на Sony Grant официално стартира за Наградите през 2018 г. след успешен пилотен проект с трима от победителите сред професионалистите в 2016 Sony World Photography Awards: Амели Лабурдет, Мароешка Лувийн и Николай Линарес. Стартовите парични награди на Sony подкрепиха разнообразни проекти, включващи документирането на млади бикоборци в Испания (Линарес), пейзажи в Исландия и Намибия (Лувийн) и човешката намеса в Тунизийската пустиня (Лабурдет).

 

Повече детайли относно реципиентите на грантовете от изданието за 2017 г. ще намерите в Бележки за редакторите по-долу. Снимки от поредиците са налични на press.worldphoto.org

 

Награди: световна популярност, изложби и фотографско оборудване

 

Победителите във всички категории за професионалисти, любители, младежи и студенти ще получат оборудване за цифрова фотография от Sony.

 

Носителят на отличието Фотограф на годината ще получи парична награда на стойност 25 000 щ.д., а победителят сред всички фотографи-любители ще получи 5 000 щ.д.

 

Победителите във всички категории, както и много от избраните във финалната селекция на Конкурса ще бъдат включени в ежегодната изложба на Sony World Photography Awards в Лондон, която след това ще бъде показана и в много други държави. Кадрите им ще бъдат публикувани и в Годишника на Наградите, а те ще получат световна популярност чрез маркетингови и медийни кампании.

Ключови дати в Издание 2018

  • 4 декември 2017 – конкурсът за студенти/Student Focus затваря за участие
  • 4 януари 2018 – конкурсите за любители и младежи затварят за участие
  • 11 януари 2018 – конкурсът за професионалисти затваря за участие
  • 27 февруари 2018 – Обявяване на финална селекция в конкурсите за професионалисти, любители, младежи и студенти
  • 27 март 2018 – Обявяване на победителите при любителите и Националните награди
  • 19 април 2018 – Обявяване на носителя на титлата Фотограф на годината и победителите при професионалистите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *