post

Докато Apple се накани да пусне своя топ-смартфон на пазара, китайски източници споделят информация за това колко струват частите на iPhone X. Както се очакваше, най-скъпият елемент е 5,8-инчовият OLED дисплей Samsung — $80. Общата стойност на всички компоненти на смартфона достига $412,75.

По данни на ichunt, новият процесор A11 Bionic струва на Apple $26, 256 GB вградена памет (Toshiba) – $45, 3 GB оперативна памет – 24 долара. Освен това, сензорите за Face ID се оценяват на $25, корпусът – на $53, а камерата – на $33.

Ще отбележим, че тук не става за себестойността на iPhone X. В сумата от $413 не влизат разходите за разработка на устройството, логистиката и непосредственото производство на смартфона.

One thought on “Компонентите на iPhone X струват $413

  1. Разходите по непосредственото производство (сглобяването) на смартфона са около 10-на долара! Поне така беше при предишните модели. Транспортните разходи са пренебрежимо малки, имайки предвид малкия размер и тегло на устройството и съответно високата цена на компонентите в него.
    Цената за разработка и реклама са обаче огромна сума, защото така действат американските гиганти. Не можеш да промиеш милиарди мозъци с буджет $2. Не можеш да не обереш каймака на разработчиците (давайки им нереално високи заплати), защото пропуските в качествените кадри могат да доведат до сериозни проблеми от появата на стойностна конкуренция в атакувания пазарен сегмент (в случая смартфоните).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *