post

Заплатите на футболистите винаги са били широко обсъждана тема в спортните среди. Всички вероятно сте чули, че годишната заплата на Неймар като играч на ПСЖ е 45 млн. евро, както вероятно знаете за заплатите и на останалите големи футболисти в Европа.

 

Едва тези дни обаче стана ясно, кой е играчът с най-високата заплата в българския футбол. Това се оказа играчът на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев, който всеки месец се разписва срещу 50 000 лв. Нито един друг български играч не получава по-висока сума.

 

Любопитното е, че “Канарчетата“ не плащат цялата сума на заплатата му и поради тази причина могат да си позволяват да я поддържат толкова голяма. Бившият собственик на Неделев, немският клуб Майнц 05, запази 60 процента от правата на българския национал и по този начин се задължи да плаща и същият процент от възнаграждението на футболиста. Тоест, около 30 000 лв. от заплатата му идва от Германия, докато пловдивският тим осигурява останалите 20 000 лв.

 

За сезон 2017/18, бюджетът, отделен за заплати при “Жълто-черните“ е около 320 000 лв., голяма част от които са осигурени от спонсорския договор на клуба с българския букмейкър ефбет.

 

По този начин, Ботев се нареждат на пето място в класацията на отборите, отделящи най-големи суми за заплати, като пред тях са тимовете на Лудогорец, ЦСКА-София, Левски и Берое. Интересен факт е, че точно тези отбори в момента изпреварват пловдивчани в класирането.

 

Но, докато Неделев е най-скъпоплатеният българин в елита, това не означава, че е и най-скъпоплатеният играч изобщо в Първа лига. Безспорен номер едно по този показател е румънският нападател на Лудогорец Клаудиу Кешеру, който всеки месец получава по 60 000 евро. Новото попълнение на разградчани Якуб Швирчок също изпревари Неделев по заплата, след като подписа през януари договор за 30 000 евро (около 60 000 евро).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *