post

Интернет измамници са атакували клиенти на “УниКредит Булбанк”, изпращайки им по електронната поща писма с фалшива информация. За това сигнализираха до БГНЕС пострадали от измамата. Те са изненадани от получените писма, защото са свикнали да бъдат уведомявани по телефона, каквато е общоприетата практика у нас.

След като са отворили писмата и са кликнали на посочения адрес пострадалите са попаднали на друга страница, а не на страницата на банката. Експерти отбелязват, че клиентите на финансовата институция са станали жертва на най-масово разпространената форма на фишинг.

Получили са писма, които са фалшифицирани така, че да изглеждат сякаш са изпратени от познат източник. Подобен тип атаки представляват заплаха за потребителите и може да има за цел събиране на информация, която да бъде използвана със злонамерена цел, предупреждават специалистите.

От банката коментират, че сигналите са зачестили и те не не изпраща подобен тип нотификации и искания за информация. „Съобщението не е изпратено от банката и представлява злоумишлен опит за т. нар. „фишинг“ атака. Фишинг атаките имат за цел да съберат чувствителна клиентска информация, компрометирайки достъпа до интернет банкирането ви, вашата банкова сметка и карта. В случай, че сте получили подобно електронно съобщение, Ви молим да НЕ отваряте съобщението, прикачените файлове и съдържащите се в тях линкове“, предупреждават от финансовата институция.

При подобни случаи от банката препоръчват да се предприемат следните действия:

Браузърът, който използвате за банкиране, е препоръчително да е настроен на най-високото ниво на защита на данните

Пазете в тайна и не запаметявайте в интернет браузъра вашите потребителско име и парола

Използвайте лицензиран антивирусен софтуер Редовно обновявайте използваната система с лицензиран и закупен софтуер

Променяйте паролата за достъп до пощата със сложна комплексна парола (големи и малки букви, числа и служебни символи, с не по-малко от 10 символа)

Промяната да се извършва регулярно, поне на три месеца

УниКредит предлага и възможност за активиране/блокиране на вашите карти в реално време.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *