post

Китайска организация, наречена Tian Fu New Area Science Society, разкри плановете си да замени уличните лампи в град Чънду със сателит, проектиран да отразява слънчевата светлина към повърхността на Земята през нощта.

Ву Чънфен, представител на Tian Fu New Area Science Society, заяви пред местните медии, че изкуствената луна ще обикаля на около 310 мили над Земята и ще осигури очаквана яркост.

Има план строежът на първата изкуствена луна да се започне през 2020 г., а след това и на още три – през 2022 г., ако първата работи според очакванията. Заедно, тези сателити биха могли да осветят площ до 4000 квадратни мили, твърдят ентусиастите от организацията.

Но идеята вече се сдоби с противници и хора, които не вярват, че това е възможно. Според доцента по аерокосмическо инженерство от Тексаския университет Райън Ръсел, този план няма как да се осъществи.

“Техните претенции за 1 спътник с ниска земна орбита на 300 мили трябва да са печатна грешка”, каза той в интервю. “Статията, която прочетох, предполага, че можете да задържите сателит над определен град, което, разбира се, не е възможно.”

За да се запази спътника на място над Чънду, той трябва да е на около 22 000 мили над повърхността на Земята, твърди Ръсел, а отразяващата й повърхност ще трябва да бъде доста масивна, за да отрази слънчевата светлина от това разстояние. Според специалиста, дори идеята на китайските учени да е осъществима, тя повдига много научни въпроси и евентуални проблеми, които биха последвали

Може би град Чънду не бива да се отказва от уличните си лампи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *