post

Китай обяви, че започва работа по прототип на влак, движещ се на магнитна възглавница – маглев, който ще може да развива скорост 600 километра в час, информира ТАСС.

Китайският вестник “Чайна дейли” съобщи, че железопътната корпорация Си Ар Ар Си (CRRC) планира да направи първите изпитания на влака през 2020 година.

Конструкторската работа и изграждането започват веднага, заяви пред журналисти заместник-главният инженер на компанията Дин Сансан.
По думите му проектът за влака, както и всичко необходимо за функционирането на инфраструктурата вече е приет от специална комисия.
Строителството на първата секция на влаковата композицията ще бъде завършено до края на 2018 година.

Изпитанието на целия влак по 5-километров участък е планирано за 2020 година.

Според изданието по проекта работят над 15 китайски компании, както и учени от водещи университети и научно-изследователски институти в страната.

Първата в света пътническа железопътна линия на магнитна възглавница е изградена в Шанхай и свързва летището на мегаполиса Пудун с метростанцията Лунянлу. Той изминава разстоянието от 30 км за 7 минути и 20 секунди. Този маглев е най-бързият от функциониращите в света граждански влакове на магнитни възглавници. В движение той развива скорост от 431 километра в час.

В момента десетина страни разработват влак на магнитна възглавница. Рекордът за скорост е на Япония – в тази страна през 2016 година на тестови участък маглев разви скорост от 603 километра в час.

Маглев /съкратено от магнитна левитация/ е влак, който се придвижва и управлява под въздействието на магнитни сили. За разлика от традиционните влакове той няма колела и не се докосва до релси. Между него и основата има магнитна възглавница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *