post

Фантастите от миналия век в своите романи винаги описваха космически кораби с ядрени двигатели. Тогава това изглеждаше най-вероятния сценарий за развитие на транспорта в космоса. Но независимо, че ядреният двигател може да изглежда отличен вариант за космическия кораб, на практика неговата реализация е свързана с редица проблеми, поради което подобни апарати не се създават.

В бъдеще обаче това може да се промени. Китайската компания China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), която е основен подизпълнител на държавната космическа програма на Китай, сподели своите планове за близките две десетилетия. В публикувания документ се казва, че към 2040 г компанията има намерение да създаде космически кораб с ядрен двигател. Естествено, засега други подробности за проекта не се съобщават.

raketa 2

Освен това, CASC планира ракета-носител от семейството Long March с товароподемност 100 тона. За сравнение, ракетата Space Launch System (SLS), която ще излети за първи път догодина, може да доставя в орбита до 77 тона, което я прави най-товароподемната от съществуващите ракети. След нейната модернизация този показател ще нарасне до 115 тона, но не е ясно кога това ще стане. Що се касае до китайската ракета, планирано е тя да бъда въведена в експлоатация към 2030 г.

В допълнение, CASC възнамерява да направи всички свои ракети Long March за многократна употреба. Към момента компанията няма нито една подобна ракета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *