post

Японската компания Toshiba обяви, че продава 95% от своето подразделение за производство на телевизори на китайския производител на електроника Hisense Group. Сделката е за $113 млн, тя се очаква да бъде финализирана към февруари, в случай че бъде одобрена от регулаторните органи.

Както е известно, Toshiba прави опити да излезе от финансовата криза, предизвикана от значителните загуби на нейната дъщерна фирма Westinghouse Electric, която фалира по-рано през тази година. За да покрие грамадните загуби, Toshiba беше принудена да продаде своя бизнес за производство на чипове памет. Това решение срещна съпротивата на нейния партньор в съвместното предприятие Western Digital, който оспорва сделката с инвестиционния фонд Bain Capital.

Впрочем, това не е първият случай, когато японска компания продава своя телевизионен бизнес. През март 2016 г тайванският производител Foxconn официално купи компанията Sharp за $3,5 млрд. Година по-рано Sharp почти подари (за $23,7 млн) своя завод за производство на телевизори в Мексико и правата за продаване на телевизори под своя марка в Северна Америка, на компанията Hisense. Сега Sharp се опитва да си върне правата за производство на TV обратно, тъй като Hisense със своите некачествени телевизори сериозно уврежда репутацията на японската компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *