post

Германската служба за сигурност на информационните технологии (BSI) е уведомила редица германски компании за кибератаки, извършени от група хакери, свързани с Китай. Това съобщи днес в. “Зюддойче”, позовавайки се на източници от ведомството, информираха Ройтерс и ТАСС.

По информация на изданието целта на хакерската групировка, известна под името Клаудхопър (Cloudhopper), са били предприятия в сферата на машиностроенето, изследванията на материали, както и редица търговски компании. Групата работи по метод, при който се атакуват доставчици на облачни услуги и хостинг компании, обслужващи фирмите, а не самите предприятия. По принцип техните мрежи са малко по-слабо защитени и при кибератака хакерите могат да “прескочат” в системите на големи компании, за да получат интересуваща ги информация.

Кибер експерти отдавна предупреждават, че Германия, която има високо технологично ноу-хау, е особено привлекателна цел за кибернападения, отбелязва Ройтерс.

Според “Зюддойче” атаките на Клаудхопър все още са сравнително редки в Германия спрямо нападенията, за които се предполага, че идват от Русия. Макар засега да няма жертви всяка седмица, хакерите действат по-целенасочено и следователно могат да нанесат по-големи щети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *