post

Надали е изненада за някого, че киберпрестъпленията стават все по-популярни. Но темповете на техният ръст може и да се опишат като неочаквано големи. Така например в Германия той е 80% за миналата година, съобщава в. Die Welt, цитиран от Reuters.

Вестникът се позовава на данни от Германското Министерство на вътрешните работи. Според тях през миналата година са регистрирани общо 82 649 компютърни престъпления. В това число влизат както кибератаките, така и компютърните измами, шпионажът и др.

Общо германската полиция е регистрирала 253 290 престъпления, в които интернет е помогнал по някакъв начин за тяхното извършване. Това е с 3.6% повече спрямо 2015 г. Това са престъпления, при които може просто част от комуникацията да се е извършвала онлайн.

Полицията в Германия все по-често извършва и акции срещу киберпрестъпници. Една от последните по-големи беше в края на февруари т.г. Тогава беше разбита група от 9 души, които са имали нелегален онлайн магазин за забранени стоки в т.нар. “тъмен интернет”. Акцията беше проведена паралелно в няколко държави, като повечето от членовете на групата са били в Германия, макар че за организатор се смята мъж от Босна и Херцеговина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *