post

След около 10 години квантовите компютри ще станат заплаха за лежащата в основата на криптовалутите технология блокчейн. До този извод са стигнали международна група учени. Според тях, повечето съвременни криптографски протоколи, осигуряващи безопасност на интернет транзакциите и финансовите операции, са потенциално уязвими за достатъчно мощен квантов компютър. Към услугите, които могат да бъдат хакнати се отнасят и криптовалутите.

При това, майнингът на Bitcoin се намира в относителна безопасност, тъй като в близко бъдеще за добиване на електронни валути както и преди ще е нужно оборудване, доста по-мощно от квантовите компютри. По-уязвим се оказва алгоритъмът за създаване на цифров подпис на базата на елиптични криви, който се използва в Bitcoin. Като цяло, според авторите на изследването, квантовите компютри ще станат заплаха за криптовалутите още към 2027 г.

“Подобна атака вероятно ще е ефективна, тъй като при извършване на операции с биткойни, между изпращането на транзакцията и нейната обработка със запазване в блокчейна минават около 9 минути. След 10 години квантовите компютри през това време ще могат да изчислят личния ключ на базата на публичния, което ще позволи, например, да се пренасочат предаваните средства към друг портфейл”, – предупреждават учените.

Ще добавим, че в своята работа изследователите разглеждат различни схеми за постквантово криптиране, устойчиво на пробив от квантовите компютри, както и други методи за противодействие на подобен вид атаки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *