post

Компанията “Касперски” обявиха, че прекратяват съвместното си сътрудничество с Европол, след като от Eвропейския парламент гласуваха да се забрани изпозването на софтуера на руския гигант. Това идва на фона на изявленията на различни представители на европейската комисия, които определиха софтуера на компанията като “злонамерен”.

От “Касперски” реагира бурно на изказването на европейските чиновници и заявиха, че твърденията са “неверни” и целят да уронят престижа им.

Полският депутат от Европарламента и председател на Европейската агенция за сигурност Ана Фотуга внесе анекс към доклада за нарушенията на “Касперски”, в които компанията носи наказателна отговорност за неверни данни.

Компанията се защити и се описа като “приятел на Европа” в борбата с кибертероризма, затова реши временно да се оттегли от съвместните европейски инициативи с Европол и други европейски правоохранителни служби за борба с киберпрестъпността, докато не проучи допълнително въпроса и не получи официално разяснение от Европейския парламент.

Говорител на компанията в комюнике в социалните мрежи и официалния канал на антивирусния гигант заявява:

 “За съжаление трябва да ви съобщим,че компанията е принудена да прекрати една от най-добрите си съвместни програми правени някога с Европейския съюз, която е призната от множество изследователи за най-добрия пример за сътрудничество между частния и публичния сектор. Програма, която помага на много организации и потребители да разкодират файловете от устройствата си и така да се спасят от финансови загуби”.

Въпреки това от компанията си оставиха вратичка, като признаха, че се надяват скоро отново да бъде възобновено сътрудничеството с европейските им колеги.

Основателят на компанията Юджийн Касперски също остана в недоумение от решението на европейската комисия. Той заяви, че това само ще насърчи киберпрестъпността, а компанията винаги се е стараела да работи в помощ на правоохранителните служби, дори и това да е във вреда на компанията. Въпреки това тя ще продължи да работи за защита на потребителите от възможните рискове в мрежата.

Близо година гигантът води борба с ФБР и други американски правоохранителни компании, след като излезнаха наяве връзки между “Касперски” и руските тайни служби, което доведе до забрана за използването на продуктите на антивирусния гигант от американската администрация.

Министерството на правосъдието на САЩ заповяда през септември миналата година американските агенции използващи продуктите на “Касперски”, да ги премахнах и заменят с друг одобрен софтуер в рамките на 90 дни.

Няколко дни след това и холандското правителство реагира, като също започна поетапно премахване на руския антивирусен софтуер от администрацията си.

Компанията твърдо стои зад твърденията си, че по никакъв начин на сътрудничи на тайните служби в родината си. Като доказателство за това през май тя премести части от основната си инфраструктура и операции в Швейцария, за да докаже, че не служи като средство за шпионаж на американските тайни служби.

Обяснението беше, че по този начин се предприемат тези стъпки като знак за “прозрачност” и допринасят за конкуренция в този бранш.

“Нашите 400 млн потребители по света ни вярват, че защитаваме техните данни. Продължаваме сътрудничеството си с организации и институции, за да се преборим с киберпрестъпността и да защитим неприкосновенността на чуждестранните граждани независимо дали са в Европа или в други части на света”.

Компанията не е загубила надежда, че въпреки първоначалния твърд тон от Европейската комисия, ще има надежда за среща с евродепутати, за да ги запознае с бизнеса, технологията и да отговори на всички запитвания от тяхна страна.

По време на сесията на европейския парламент миналата седмица се реши да бъде извършен цялостен преглед на инфраструктурата, ИТ и комуникационното оборудване използвано от институциите, за да бъде избегнат възможен пробив в сигурността заради “потенциално опасни” програми и устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *