post

Социалната изолация заради коронавируса е довела до намаление и на останалите инфекции, предавани по въздушно-капков път, сочат данните за
заболеваемостта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Най-съществен спад в заболеваемостта се наблюдава при варицелата, при която заразяването често става в детските заведения – ясли, градини, училища. През 20-тата седмица на 2020 г. (11-17 май) са регистрирани 16 случая на варицела – със 7 по-малко спрямо предходната седмица. От началото на годината в страната са съобщени 10488 случая на варицела, което е с 6419 помалко спрямо същия период на миналата година, когато са били регистрирани 16907 случая, изчислява Медиапул.

Подобна е ситуацията и със скарлатината, където заболеваемостта също намалява, но не толкова драстично. От началото на годината са регистрирани 637 случая по-малко спрямо същия период на миналата година. През седмицата (11-17 май) е регистриран само 1 случай на скарлатина, с два по-малко спрямо предходната седмица. От началото на годината в страната са съобщени 982 случая на скарлатина, докато за същия период на миналата година те са били 1619.

Общата заболеваемост от грип и остри заразни заболявания в последните седмици също е по-ниска спрямо същия период на миналата година. По-висока е била през февруари и началото на март, когато бяха пикът на сезонния грип и втората вълна на грип Б.

Намаление спрямо миналата година се отчита и при заболелите от морбили. В началото на 2019 година страната ни не беше подмина от разразилата се епидемия на заболяването в Европа заради разрастващите се антиваксинални настроения. През 20-тата седмица на 2020 г. не са регистрирани случаи на морбили, а през предходната е бил регистриран 1 случай. От началото на годината в страната са съобщени 256 случая на заболяването или с 415 по-малко спрямо същия период на предходната година, когато са били регистрирани 671 случая.

Също така от началото на годината са отчетени и по-малко случаи на вирусни хепатити.

Смята се обаче, че и затрудненият достъп до медицинска помощ в извънредното положение също може да е изиграл роля за докладването на по-малко случаи на някои от заразните заболявания, особено на по-леките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *