post

Представители на властите в Калифорния – най-големия автомобилен пазар на САЩ, обявиха, че до края на годината ще разрешат на роботизирани автомобили да пътуват без водач по пътищата за обществено ползване. Към момента присъствието на човек в самоуправляващия се автомобил е задължително.

Отделът за транспортни средства в Калифорния се е обърнал с молба към обществото публично да коментира предлаганите правила за изпитания на робомобили без водач и без органи за управление – волан и педали. В същото време самоуправляващият се автомобил ще има дистанционен оператор, който ще контролира работата му и ще обменя информация с пасажерите.

Сега в щата са издадени лицензи за провеждане на изпитания на автомобили с автопилот по обществените пътища на 27 компании, включително на производителите BMW и Tesla, доставчиците Delphi Automotive Plc и NVIDIA Corp, технологични фирми като Waymo (холдингът Alphabet) и китайската Baidu, както и на редица стартъпи, занимаващи се с разработката на робомобили и технологии за автономно управление – Zoox, Drive.ai, AutoX и PlusA. Лицензи са получили и китайските компании, произвеждащи електромобили NextEV и Faraday Future.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *