post

За да можете да инвестирате успешно, трябва да се научите на финансова дисциплина. Не само че трябва непрекъснато да следите вашите приходи и разходи, но и редовно да отделяте определена сума за инвестиция. Така няма да се налага да разчитате на банкови заеми, бързи кредити и всички кредити с SMS (alla smslån), които днес съществуват. Вземането на кредити е враг на инвестицията, затова трябва да се откажете от тази практика, ако действително искате да забогатеете.

Първи стъпки

Като начало, започнете да отделяте по малка сума пари всеки месец. След няколко месеца отделете и по-голяма, но не всеки месец, за да не натоварите прекалено много бюджета си.

Имайте предвид, че когато се поддадете на някакво изкушение да похарчите пари за нещо, това означава по-малко спестени пари за инвестиция. Например, при появата на някакъв непредвиден разход, вероятно ще ви се иска да вземете от събраната вече сума. Ако обаче правите това, средствата, които заделяте за инвестиране, непрекъснато ще се стопяват. Затова е необходимо да създадете още един фонд, от който да теглите при спешни случаи. Например, ако заделяте 10 процента от заплатата си настрана, половината пари отделете за спешни случаи, а останалата половина – за инвестиране. Разбира се, трябва да сте много упорити и постоянни в това да продължавате да отделяте всеки месец.  Както при спорта, правилото при инвестиране е да отделяте от доходите си редовно и по малко, за да постигнете някакъв положителен резултат.

Колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-добре

На колкото по-ранна възраст започнем да инвестираме, толкова по-големи печалби ще имаме преди да е дошла пенсията. Ако вече не ви остават много години до пенсия, трябва да помислите да започнете да отделяте по-голяма сума от месечния си доход за инвестиция.

Рискувайте

Всеки финансов инструмент, в който инвестираме, има две взаимосвързани величини – печалба и риск. Колкото по-голяма е вероятността за висока печалба, толкова по-голям е рискът от промяна в цената му. Обратното правило също важи, колкото по-нисък е рискът, толкова по-малко печалба ще получите от инвестицията си.

Задачата ви като инвеститор е да научите повече за рисковете и да решите какви рискове бихте могли да поемете, така че в крайна сметка да излезете на печалба.

Следвайте предварително разработен план

Инвеститорите, които предварително са си създали план за действие и го следват, имат най-добрите резултати. Всеки инвеститор се нуждае от ясен финансов план и от стратегия за неговото постигане.

Възможно е сами да създадете такъв план, или ако се затруднявате, да се обърнете към финансов консултант, който да ви помогне да го съставите на базата на личните ви цели. Те могат да варира в зависимост от нуждите ви и да включват:

  • Спестяване на пари за ползване след пенсиониране
  • Закупуването на жилище в чужбина
  • Пари за образованието на децата в чужбина и т.н.

Към всеки план трябва да бъдат подбрани и подходящите финансови инструменти, които да спомогнат за осъществяване на набелязаните  цели. Тези инструменти трябва да предлагат възможно най-висока печалба при най-нисък риск.

Надяваме се, че тези няколко инструкции ще ви помогнат да започнете да инвестирате пари в начинания, които ще ви донесат печалба и няма да се налага да теглите бързи кредити от платформи като lantop.se, за да живеете нормално.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *