post

Най-прекрасното време на годината“, зимата, е тук и независимо дали я обичате или я ненавиждате, има много неща, които трябва да свършите. Едно от най-важните сред тях е грижата за автомобила ви. Помнете, че никога не е твърде рано или късно да се подготвите за сняг и тежки условия. А междувременно вижте и топ съветите на topcar.bg за цялостна поддръжка на колата през зимните месеци.

Зимни гуми и чести проверки

Може би най-очевидната и най-важна стъпка към подготовката на колата ви за студените зимни месеци е да се уверите, че сте инсталирали зимни гуми на вашия автомобил. Наличието на зимни гуми ще ви предпази по заледените и опасни пътища. През целия зимен сезон е добре да правите чести проверки на гумите си, за да сте сигурни, че те са добре напомпени и все още имат добър протектор.

Мийте колата си през зимата

Не е тайна, че със студените зимни месеци идва и сняг, киша, лед, сол и пясък по пътищата. Може дори да не мислите за миене на колата през зимата, но трябва да ви кажем, че това е важна част от грижата за вашия автомобил през най-студените месеци от годината.

Проверете маслото

За да може колата ви да работи добре през зимния сезон, задължително проверявайте маслото си, за да сте сигурни, че нивото не е твърде ниско и също така има подходяща консистенция.

Проверете чистачките на предното си стъкло

Този съвет за поддръжка е един от най-важните, що се отнася до вашата безопасност. Няма нищо по-лошо от това да шофирате в снежен ден, когато видимостта е лоша и използвате течност за чистачките на предното стъкло, която не работи добре при ниски температури. В такива моменти по всяка вероятност искате да сте сигурни, че сте проверили дали чистачките на вашето стъкло са в добро работно състояние, както и че ги пълните с течност редовно.

Проверете нагревателите

Няма нищо по-лошо от това да се опитате да избягате от студа на външния свят, като влезете в колата си. Но ако вътре в нея е също толкова студено, колкото и навън? Преди наистина студеното време да ни връхлети силно, препоръчваме да проверите вашите нагреватели, за да сте сигурни, че те са в изправност. Тъй като това включва и механизма за размразяване на предното стъкло, проверете и неговото състояние.

Състоянието на радиатора също е важно

Ако радиаторът не е напълнен до правилното ниво с добър антифриз, течността може да замръзне или да създаде натрупване, което може да причини теч или дори да доведе до отказ на трансмисията. Не подценявайте тази част от грижата за колата ви!

Стартиране на колата през зимата

Често срещан мит сред шофьорите е, че трябва да стартирате колата си доста предварително, за да „загреете двигателя“, преди да шофирате през зимата. И така, колко време трябва да затопляте колата си? Отговорът е прост – не много. Двигателят ще се загрява по-бързо, докато го карате.

Ако не шофьорирате всеки ден обаче, ще искате да сте сигурни, че поне веднъж седмично палите колата си, за да я поддържате в добра форма.

Съхранявайте авариен комплект във вашия автомобил

Никога не знаете какво ще ви сполети, докато сте на път, особено ако е късно през нощта и не сте близо до дома. Надяваме се, че нищо лошо няма да ви се случва, но ако все пак се окажете в ситуация, в която не можете да получите помощ веднага, ще бъдете благодарни, че сте мислили предварително и сте запазили спешен комплект за зимата в колата си. Нещата, които трябва да държите в този комплект, включват: одеяло, фенерче, трайни хранителни продукти, вода, кабели, лопата и пясък или сол. Освен това е добре да си носите и резервна батерия за мобилния телефон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *