post

Да измислиш подарък за важен човек понякога е най-трудната част от един празник. Сблъскваме се с това, когато мислим за подарък за имен ден или рожден ден, за сватба или годишнина. Любимите хора искаме да зарадваме повече от всичко, но какво ли не сме им подарявали вече. Дали за ден като Коледа или 8-ми март или просто, за да кажем „Благодаря!“. Не че с колеги е по-лесно. Какво да подарим на шефа е въпрос с повишена трудност във всеки офис.

За какво да помислим, докато събираме идеи за подарък:

  • Какъв е този човек: саможив или контактен, прагматичен или творчески настроен, обича ли изживяванията или предпочита спокойствието.
  • Какво ни свързва: какви приятни моменти сме изживявали заедно (семейна или любовна почивка), постигали ли сме заедно успехи (в тиймбилинг игри, университет или офиса). Нещо, което да напомни за общите ни емоции или да покаже, че сме запомнили какво е важно и ценно за него в конкретна ситуация тогава – това може да е ценен източник на идеи за нестандартен подарък.
  • Можем ли да направим подаръка съвместно с други хора? Това би ни дало повече свобода в бюджетно отношение.

И така, ако подходим по-аналитично, можем да разгледаме следните видове подаръци:

  • Вещи или изживявания. Какви са хобитата му? Ако обича да майстори и твори, тогава специализирана принадлежност ще му влязе в употреба. Ако предпочита изживяванията, защото те оставят спомени и не събират прах, тогава ваучер за забавление е идеален подарък.
  • Такива, които да ползва сам и такива, на които да се радва в компания. Ако вашият важен човек предпочита да остава на спокойствие, сигурно може да се забавлява с часове, докато реди пъзел или се отдава на разпускаща СПА процедура.
  • Бързи подаръци или такива, които се подготвят с търпение. Можеш да вложиш много лична емоция и старание и да направиш нещо от себе си. Например колаж с общи снимки, да изрисуваш чаша или тениска със значими за вас послания, да подготвиш домашна торта. Това обаче са по-лични жестове, до които можем да прибегнем при семейни подаръци или подарък за Св. Валентин. Обичайно празничният повод ни сварва бързащи и нетърпеливи да намерим интересен подарък и то скоро. Да поръчаш по телефон или интернет става лесно и съвсем не е задължително такъв подарък да е лишен от лично отношение и изисканост. Стига да знаеш какво и откъде…

Нестандартна идея за подарък е ваучер за игра в Стая на загадките. Една ескейп игра (идва от “real-life escape the room games”) е екипно забавление, което можеш да преживееш един път. Това превръща такъв подарък в уникален спомен. Има Стаи с различни теми – например детективска мистерия в стил Шерлок Холмс, мафиотска история в стил Ал Капоне или маниашко изживяване в духа на някой култов филм като „Матрицата“… Отборът (двойка или екип от до 7 души) влиза в Стаята и разполага с ограничено време (60 или 70 мин), за да разгадае поредица от загадки, да намери скрити предмети и да реши как да се справи със заплетен случай. Освен, че това е забавно изживяване, то е и полезно за развиване на логиката и комуникативността на играчите. Двойки, обичащи ескейп игрите, намират в това начин да разпускат заедно и да надграждат партньорските си умения. Изживяването е подходящо и за колеги като начин да заменят работните задачи с интересни загадки много различни от служебното ежедневие – за нестандартен тиймбилдинг. Семействата пък намират в това за общо удоволствие, защото стаите вълнуват и по-малките, но са създадени така, че да са предизвиталени игри за възрастните.

Ако изберете да подарите на близък игра в Стая на загадките, подберете такава с изпипани авторски пъзели. Проверете предлагат ли се подаръчни ваучери (gift-vouchers) и те самите дали имат запомнящ се вид. Разгледайте например 3KEY Rooms. Те предлагат три различни стаи на загадките, така че има тема, която да се хареса на всеки човек и да е подходяща за различен повод. Ваучерите за всяка от игрите са персонализирани и подготвени конкретно според заявката. Дори със специално обработена снимка на получателя на подаръка, който е въвлечен като герой в предстоящо приключение. Поръчват се през сайт или телефон и се подготвят бързо.

Да измислиш подарък за важен човек понякога е най-трудната част. Но като се замислиш – и най-интересната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *