post

Броят на хакерските атаки постоянно се увеличава, с което и рискът за данните на потребителите става все по-голям. Услуги като iCloud на Apple са обект на постоянни опити от страна на хакерите да се доберат до данни. Често самите потребители помагат, като пренебрегват собствената си киберсигурност. ZDNet дава няколко семпли съвета как да повишим сигурността на профила си в iCloud.

Добра идея е да човек да има резервно копие на данните си от iCloud. За целта трябва да се използва компютър с инсталиран iTunes, от който може да се избере къде да се направи резервно копие и дали то да се криптира или не. Също така може да се направи автоматичен режим на поддържане на архива или да се избере само по заявка от потребителя. iTunes обаче не прави резервни копия на всички данни, например Apple Pay, снимки, които вече са в iCloud и др.

Затова е важно паролата на iCloud профила да е добра. Освен това тя трябва да се използва само за този профил. Важно е да се знае, че Apple ID и iCloud ID е едно и също, въпреки че имат различни имена. Това създава объркване сред някои потребители. Хубаво е паролата да е поне 8 символа дълга, да има числа, главни и малки букви. Не може да се използват три едни и същи символа един след друг, интервали.

Също така, добре е да се използва двустепенната верификация на Apple. Тя запомня и уникалния код на устройствата, които влизат в профила и те трябва да бъдат предварително одобрени от потребителя. Необходимо е да се сподели с Apple доверен телефонен номер, на който системата да изпраща втория код за достъп. Това става от страницата за редакция на Apple ID. Самата двустепенна идентификация се активира от даденото устройство в менюто Settings > iCloud > Password & Security.

Всичко това не е гаранция, че хакерите няма да преодолеят защитите, но може да ги забавят достатъчно, че да решат да потърсят по-лесни мишени или да има малко повече време за реакция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *