post

Физическата активност е по-характерна и естествена за лятото. Туристически обиколки, каране на колело в града, плуване в море, езеро или басейн – не се замисляш много, търсейки време или мотивация. За съжаление, когато есента настъпи и се върнеш в града на работа, бързо губиш лятната си форма. Има ли какво да направиш, за да не допускаш това да се случи?

Краят на летният сезон не означава, че трябва да се откажеш от приятното чувство, идващо от поддържането на добра физическа форма. Признай си обаче, че при забързаното темпо на градския живот, увеличаването на задълженията ти и влошаването на времето, е изключително трудно да намериш време за редовни тренировки, а дори да успееш, остава проблемът с мотивацията…и познанието. Обратно на това, което може би мислиш – не е достатъчно просто да започнеш да тренираш, нужно е и да си наясно как да го правиш ефективно и здравословно. Прекалено интензивните тренировки могат да имат противоположен на желания ефект – да се чувстваш по-зле, а не по-добре, мотивацията ти спада, а тялото ти е изтощено, което увеличава и риска от контузия. От друга страна, когато имаш дълги почивки между тренировъчните сесии или тренираш прекалено слабо, без да предизвикваш себе си, ще се разочароваш от слабите резултати. Имайки предвид, че времето ти е ограничено, ще бъде още по-трудно да се посветиш на регулярни посещения на фитнеса с личен треньор. В такъв случай можеш ли да имаш личен треньор? Например, в джоба си?

Въпреки че звучи доста мистериозно, отговорът е „да“, и е ключът към решението на проблемите описани по-горе. Можеш да имаш личен треньор, който винаги ще бъде до теб, в джоба ти. Този треньор е приложението Huawei Health.

Health app-ът в смартфоните на Huawei следи състоянието на тялото и прогреса по пътя към постигане на целите ти. Когато тичаш за първи път, вкарваш информация за себе си, като възраст, тегло, височина и пол. В следващата стъпка поставяш целите си. Можеш да ги опишеш като определени дейности, но е най-добре да избереш желано тегло – приложението автоматично изчислява твоя индекс на телесната маса, колко калории е нужно да гориш всеки ден и какви активности да предприемеш, изготвяйки ефективен план за тренировки. Приложението ще помогне за постоянно следване на набелязания план чрез постоянно наблюдение на активността, напомняйки за приближаването към крайната цел. Как е възможно това?

Истината е, че говорим за нещо много повече от обикновено мобилно приложение. Става въпрос за платформа, която се състои от телефон Huawei и приложение, което анализира ситуацията и осигурява нужната информация, за да използваш сензорите, с които са снабдени смартфоните на Huawei. Health приложението събира данни от акселерометъра, сензора, електронния компас и разбира се, GPS приемника, анализирайки ги чрез сложни механизми, които позволяват да изчисли колко стъпки си изминал, колко стъпала си изкачил и дали си карал колело – ако е така, колко продължително и бързо си карал. Допълнителните алгоритми, базирани на стабилни тренировки и медицинска база данни, изчисляват колко калории си изгорил по време на определено действие. Когато стартираш Huawei Health, само избери дали искаш да тичаш, караш колело или да вървиш пеша, после с едно натискане посочи дали най-важният параметър ще бъде времето, прекарано в тренировка, изминатото разстояние или изгорените калории. Щом си готов, приложението ще започне да записва твоята активност, използвайки данни от всички сензори и ще те информирай.

За добрата форма и здравословно състояние е изключително важно да запазиш подходяща интензивност на тренировките. Не бива нито да се преуморяваш чрез много продължителни тренировки, нито да са прекалено леки, защото няма да доведат до желания ефект. Натовареността върху тялото и по-важното, реакцията на организма ти, не могат да бъдат измерени от сензори като акселерометър или GPS. Затова е нужно постоянно да се наблюдава сърдечната честота, която точно отразява стреса на тялото в момента. Тук идва и другата важна част от Health платформата на Huawei: Huawei Watch 2. Красивият и мощен умен часовник е снабден с прецизен сензор за продължително измерване на сърдечната честота. Няма нужда да носиш неудобните ленти върху гръдния кош или да свързваш отделни сензори към телефона – просто си сложи часовника и данните за състоянието на тялото ти ще бъдат препратени към приложението.

С подобни похвати бързо ще изградиш режим на трениране, с който ще останеш във форма и през есента и зимата. Използвайки приложението, което работи със сензорите в смартфоните на Huawei, ще можеш лесно да проследяваш прогреса. А като добавиш и Huawei Watch 2 със сензора му за измерване на сърдечния ритъм, ще успееш прецизно да следиш здравословното си състояние и да планираш оптималните дейности.

Тагове / Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *