post

Коронавирус 2019 (COVID-19) е нов вид вирус, който беше изолиран за пръв път в град Ухан, Китай в края на миналата година. Заболяването се разпространява бързо от човек на човек като днес обхваща все повече страни в Европа като Испания, Италия, Гърция, Румъния и др.

 

Въпреки че към този момент в България официално няма регистриран случай на заразен с коронавирус, опасността е реална, тъй като според последните данни инкубационният период може да продължи до 28 дни. Това на практика означава, че у нас може да има заразени, които все още не проявяват очевидни симптоми.

 

Как се предава COVID-19?

 

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане, както и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти и препарати на спиртна основа могат да го убият.

 

Какви са симптомите?

 

Симптомите на коронавируса са подобни на тези при грип или обикновена настинка. Те включват висока температура, кашлица и недостиг на въздух. При по-тежките случаи инфекцията може да причини затруднения в дишането и пневмония. При възрастни хора със здравословни проблеми заболяването от коронавирус може да има фатален изход.

 

Как да се предпазим от заразяване с коронавирус?

 

Честото миене на ръцете със сапун и вода или гел за ръце на алкохолна основа, проветряването на помещенията и почистването на повърхностите с дезинфектант са сред ключовите превантивни мерки срещу заразяване с коронавирус. Избягването на близък контакт с хора, които имат симптоми на настинка и грип, както и да не се докосват очите, устата или носа с мръсни ръце е друга основна препоръка.

 

На хората, проявили симптоми (кихане, кашляне, висока температура) се препоръчва да носят маска, а при при кашлица или кихане да закриват лицето си със сгънат лакът или с хартиена кърпичка, което да изхвърлят в затворен кош за боклук.

 

За да се предпазите от разболяване, експертите съветват да пиете по няколко глътки топла вода на всеки 15 минути. Така дори ако вирусът навлезе в устата ви, водата ще го измие през хранопровода в стомаха, където ще бъде убит от киселините. Ако не пиете достатъчно вода по-редовно, вирусът може да навлезе във вашите дихателни пътища и бели дробове и да причини пневмония.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *