post


Висшия ешелон на английския клубен футбол безспорно е едно от най-силните първенства в света, като според мнозина то се нарежда на първо място сред европейските клубни шампионати. Огромната популярност на Висшата Лига е безспорна и може би затова не е изненада за никой, че най-новите технологи в света на футбола не подминават и английското първенство. Това важи с пълна сила за едно от нововъведенията в най-известния спорт в света, а именно видео асистент рефер или ВАР.

Всъщност, системата за видеоповторения бе официално приета в края на 2018-та година по време на среща на всички клубове от английския елит. Тогава стана ясно, че отборите от първенството са съгласни с навлизането на тази нова технология в шампионата, като това вече е факт от началото на сезон 2019/2020. Съответно, вече няколко месеца английския шампионат разчита на тази нова система за отсъждане на спорни съдийски решения. И докато идеята на тази технология е да се намалят човешките грешки, то въвеждането й породи разностранни мнения сред футболните специалисти и фенове.

Основният проблем, който някои наблюдатели посочват, е липсата на комуникация между главния съдия и неговите колеги в контролната зала, които преглеждат повторенията от различни ъгли. Други притеснения на фенове, играчи и специалисти пък са свързани със самото време, което отнема за вземане на крайното решение в дадена ситуация. Особено досадно за хората по трибуните изглежда е сравнително бавната процедура относно проверяването на засади, което включва ръчното генериране на линия на засада от видео асистент рефера.

Във връзка с такива забавящи ритъма на играта ситуации вече не е рядкост да се чуват най-различни възгласи против ВАР технологията по време на мачове от първенството. Естествено, благодарение на въвеждането на тази технология станахме свидетели на редица отменени голове, отсъдени засади и други спорни ситуации, които малко или много играят роля във временното класиране. А един бърз поглед към конкретните коефициенти за залагане за шампион на Висшата Лига през сезон 2019/2020 ни показва, че след 22 изиграни кръга уверен лидер е тима на Ливърпул с коефициент от 1.04.

Далеч назад пък са основните преследвачи на мърсисайдци – Манчестър Сити (17.00), Лестър (151.00) и Челси (501.00), като разликата в точковия актив на те тези отбори и Ливърпул е достатъчно красноречива. Но оставяйки битката за титлата настрана, наскоро се заговори, че в отговор на критиките към настоящото използване на ВАР във Висшата Лига, английското първенство смята да въведе нова технология наречена limb-tracking technology. Тази нова система използва многобройни камери за да пресъздаде автоматизирана линия на засада.

В резултат, това ще освободи видео реферите от бавната и трудоемка задача да пресъздадат тази линия ръчно. Това ще е възможно, тъй като въпросната limb-tracking technology ще следи заднача част на стъпалото на всеки играч на терена, показвайки постоянна линия на засада за асистент реферите. И все пак, отсъждането на невероятно тънки и спорни засади с помощта на ВАР продължава да е трън в очите за някои запалянковци, а и не само. Един от най-ярките примери за такъв момент е отменения гол на Шефийлд Юнайтед от равенството им с Тотнъм (1:1), като тогава бе отсъдено, че палеца на играч на Юнайтед е бил в засада.

Въпреки всичко, limb-tracking технологията ще бъде използвана единствено за следене на положения на засада, като предстои да разберем какви нови технологии могат да помогат и в другите аспекти от ВАР.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *