post

Нова схема за измама и измъкване на пари от непознати е започнала да набира скорост в интернет. Мошеници се представяли за видни личности в Монако, включително крал Алберт II, за да получават средства от жертви с високи доходи, предаде Нова ТВ. Измамниците използвали онлайн платформи за съобщения, включително мобилното приложение WhatsApp, за да се свържат с техните мишени.

Правителството на Монако излезе с изявление, потвърждаващо измамите, но не уточни, че и принцът е бил използван като “лице” на мошениците.

Известен френски журналист съобщи на местните медии, че фалшивият принц се е свързал с него по време на видео разговор. Мишел Кота заяви пред вестник “Монако-Матен”, че един човек, наподобяващ принц Алберт II, се свързал с нея през септември чрез WhatsApp и поискал пари, за да бъде освободен журналист, отвлечен от ислямистка група.

Няколко бизнес лидери също казват, че са били взети на прицел от “организирана престъпна група” в продължение на няколко седмици, съобщава вестникът.

“В някои случаи документите на официални бланки с подписи, като че ли подписани от служители, са били използвани за заблуждаване на жертвите, както и обаждания, показващи на приемащия апарат номера на таблото на тези организации “, заяви правителството в изявление, цитирано от вестник “Уест Франс”. Целта на тези ужилвания е паричните преводи да се извършват по сметки в чуждестранни банки, особено в Азия.

Правителството на Монако описва измамата като “разработена в детайли”, насочена към “лидерите на обществото или отговорни хора”. Полицията в княжество започна разследване и призова хората да бъдат предпазливи и скептични при всякак опити за контакти с такива лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *