post

Ако някога сте се опитвали да пилотирате дрон, знаете, че отнема известно време, за да го направите добре. Всеки апарат е различен и да разберете как да използвате ръчния си контролер може да се случи малко по-бавно. Изглежда, че няма друг пряк път, освен да претърпите катастрофа или две.

Сега обаче, екип от изследователи от швейцарския Федерален технологичен институт в Лозана (EPFL) създадоха контролер за носене, който прави навигационния процес толкова интуитивен, че изобщо не изисква никаква мисъл. Те публикуваха своето изследване в списание PNAS.

“Това наистина ви дава усещането, че летите”, казва ръководителят на екипа Дженифър Миелбрат. “Джойстиците, от друга страна, са с прост дизайн, но овладяването им за прецизно управление на отдалечени обекти може да бъде предизвикателство”.

За да създадат носещия се дронен контролер, изследователите първо трябваше да разберат как хората искат да движат телата си, за да контролират устройството. Затова те поставиха 19 маркера за улавяне на движението и различни електроди на 17 доброволци. След това те помолиха всеки доброволец да гледа симулирани кадри за дрон чрез очила за виртуална реалност. Това позволява на доброволците да се чувстват, като че ли виждат през очите на дрона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *