post

Индонезийските власти заявиха, че разследват Фейсбук за изтичане на лична информация на индонезийски потребители, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на комуникациите и информационните технологии съобщи, че е поискало от националната полиция да започне разследване за възможно нарушаване на индонезийското законодателство за защита на личните данни. Вчера Фейсбук обяви, че информацията на над 1 милион индонезийски потребители е възможно да е изтекла към консултантската компания “Кембридж Аналитика”.

В изявлението на министерството се посочва, че ако бъдат признати за виновни, представителите на Фейсбук в Индонезия са заплашени от затвор до 12 години и глоба от 871 000 долара.

След срещата министърът на комуникациите и информационните технологии заяви пред репортери, че е поискал Фейсбук да спре приложенията си, чрез които от трети страни може да бъде получавана лична информация на потребителите.

“Искаме Фейсбук да ни покаже резултатите от проверката си, за да видим как информацията е била използвана от “Кембридж Аналитика”, каза Рудиантара.

Индонезия е четвъртият най-голям ползвател на Фейсбук в света. Активните потребители там са над 115 милиона, а близо 97 процента от тях използват социалната мрежа чрез мобилни устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *