post

Има пълна готовност за тестване на толсистемата в реално време, както беше обявено – от 15 май, съобщи пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Първо в пунктовете за продажба – най-вероятно ще започнем на границите с тестовите изпитвания, каза той и допълни, че вече 27 камери са монтирани, за други 63, за които са издадени разрешения за строеж, ще бъдат монтирани в рамките на следващите няколко дни. Имаме пълна готовност да стартираме системата в частите “оперативна съвместимост”, “генериране на геопространствени данни”, които впоследствие се превръщат в конкретна такса за изминато разстояние, допълни той.

Нанков информира, че ще бъде направен клип за това какво представлява толсистемата като информационна система, която по-думите му е вероятно най-сложната, изграждана в България.

Сред основните предизвикателства зам. – министърът открои тарифирането и посочи, че през следващата седмица ще има срещи с превозвачите, за да се сближат позициите. Нанков посочи, че ще се търси баланс между частния и обществения интерес по отношение на тарифите, на обхвата на пътищата, които първоначално ще подлежат на толуване. На срещата ще бъде представен и анализ на състоянието на пътищата /основно втори и трети клас/ във връзка с нулевата ставка, като идеята е толсистемата да бъде изградена върху тези пътища, и когато те след време бъдат ремонтирани, ще бъдат включвани поетапно в обхвата й, каквото е желанието на транспортния бранш, изтъкна заместник-министърът.

Очаква се на предстоящата среща да бъде уточнено и колко километра ще бъдат безплатните пътища, като по-думите на заместник-министъра се очаква те да са минимум 13 000 километра. Маржът на толуваните пътища е между 5000 и 7000 километра, от общо 20 000 километра републиканска пътна мрежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *